Kvalitu trička určuje ZPRACOVÁNÍ BAVLNY

PODLE ČEHO POZNÁTE KVALITNÍ TRIČKO?

Často chcete „co nejkvalitnější“ tričko. A velmi často si myslíte, že čím je tričko silnější (má vyšší gramáž), tím je kvalitnější.

Ale ono to tak není.

Výrobci triček musí uvádět u svých produktů mimo gramáže (jak je tričko silné) a složení (z čeho tričko je) také, z jak zpracované bavlny je upleteno. Právě kvalita zpracování bavlny určuje kvalitu trička.

Zjednodušeně řečeno: zpracování základního materiálu (surových plodů bavlníku) lze provést třemi hlavními způsoby. Vlákno, ze kterého se vyrábí trička, může tedy být:

  1. vlákno prstencově předené + česané
  2. vlákno prstencově předené + nečesané
  3. vlákno nečesané + mykané

Způsob, jakým je bavlna zpracována do vláken, určuje, jak kvalitní je tričko.

Prstencově předená česaná bavlna „ring-spun combed cotton“ .

Produkty vyráběné z prstencově předené česané bavlny, častěji se uvádí anglický originál „ring-spun combed cotton“, jsou na špičce kvality.

Jednotlivá vlákna bavlníku se česáním urovnají a zbaví se kratších vlákýnek. Výsledkem je hladká bavlněná příze s rovnoměrným průběhem. Trička z takto zpracované bavlny mohou být tenká i silnější, jsou hladká a nechlupatí.

Nečesaná prstencově předená bavlna„ring-spun cotton“.

Druhé v pořadí i když stále poměrně kvalitní jsou výrobky z nečesané prstencově předené bavlny – původní anglické označení „ring-spun cotton“. Takto zpracované vlákno se používá převším na reklamní trička.

Bavlna mykaná „open-end cotton“ 

To je nejlevnější způsob zpracování bavlny. V naší nabídce trička z takto upravené bavny nenajdete.

Kvalitní tričko nemusí být vždy „tlusté“. Až budete příště chtít „co nejkvalitnější tričko“, prostudujte si, z jak zpracované bavlny je vyrobeno. Podle toho nejlépe poznáte jeho kvalitu.

Rádi Vám s výberem pomůžeme, jsme tu pro Vás.

Team T4U

You May Also Like

About the Author: Marketa