Druhy potisku aneb jak z obyčejného trička vytvořit neobyčejné

SÍTOTISK

Sítotisk je jedna z nejstarších technologií pro potisk textilu. Jedná se o techniku tisku, kdy je barva vytlačována plochým sítem na potiskovaný materiál. Potiskované plochy jsou vymezeny šablonou, kterou lze na síto kopírovat přímo nebo přenést z fólie. Výhodou sítotisku jsou téměř neomezené možnosti volby potiskovaného materiálu. Nevýhodou je vysoká cena při tisku menšího množství z důvodu náročné předtiskové přípravy.

 

 

TRANSFER

Transferový tisk je druh speciální sítotiskové technologie. Tiskne se na přenosový papír s tenkou vrstvou silikonu nebo na průhlednou transferovou fólii. Potisk se aplikuje na daný textil nažehlením.

Výhodou transferu je možnost aplikace na více druhů textilních materiálů při zachování dokonalého krytí textilu motivem. Transfer umožňuje tisknout velmi tenké kontury, detaily loga a vícebarevné motivy i na textil, který nemá 100 % kvalitní a vybroušený povrch.

PUFF

Speciální tisková metoda PUFF je plastický potisk textilu, vyrobený nanesením speciální pěny na místa tisku s následným zapečením. Je oblíbená zejménau triček a mikin k vytvoření prostorového 3D efektu, kdy dochází k prostorovému zvýraznění určité linie nebo textu, který vystupuje na povrch. PUFF lze využít i místo výšivky.

You May Also Like

About the Author: Michaela